Tjester

Tjester is onze toneelgroep zonder zangles. Dus voor kinderen van 7 tot 12 en van 12 tot 16 jaar die alleen maar willen toneelspelen. We willen graag 2 groepen dus er is momenteel plaats genoeg voor nieuwe aanmeldingen!

Ja zuster nee zuster

In juni 2013 heeft Tjester, samen met Kinderkoor Kakelbont (foto), 3 succesvolle voorstellingen gespeeld in Theater 't Kapelletje. Meer dan 200 bezoekers wisten de weg naar het knusse theater te vinden om te kijken naar “Ja zuster Nee zuster”.

JZNZ

De titel van het stuk deed vermoeden dat deze voorstelling een remake van de bekende film zou zijn maar regisseur Richard Schuit liet het verhaal een onverwachte wending nemen. Bij de vorming van het verhaal heeft hij zich voor een groot gedeelte laten inspireren door de kinderen, die vaak met enthousiaste ideeën komen.  

Johan van Egdom heeft de eigenheid van de voorstelling verder weten te versterken door te kiezen voor liedjes van Annie MG Schmidt die juist ook niet uit de film komen, maar wel aansluiting vonden in het verhaal.

Na het Speelhuis seizoen 2012 is het grootste gedeelte van Tjester  bij elkaar gebleven. Waar er in 2012 nog spraken was van een verteller tijdens de voorstelling om de kinderen te ondersteunen, stonden de acteurs in spe nu geheel op eigen benen. In de lessen is er ruim aandacht geweest voor tekstbehandeling, interpretatie, inleving en technische aspecten.

De kinderen vertolkten de diverse personages uit het bekende rusthuis van zuster Klivia. De kinderen konden zowel op als naast het podium hun enthousiasme kwijt: 

Er waren diverse (spoed) verkledingen en kinderen hielpen elkaar aan de meest uiteenlopende kapsels. Van getoupeerd haar voor ochtend scènes, naar stijl haar voor de advocaten tot aan de wilde coupe voor de verstrooide ingenieur. Op het podium werden mooie stil spel momenten afgewisseld met momenten van hectiek en hilariteit.

View the embedded image gallery online at:
http://www.hetspeelhuis.net/tjester#sigFreeIdf58bbc4974

Tjester

  • Tjester bestaat uit 10 kinderen van 9 tot 15 jaar
  • Repetities zijn op maandagmiddag van 16.45 tot 18.00 uur.
  • Tjester staat onder leiding van Richard Schuit.

We zouden graag een jongste toneelgroep starten met kinderen uit groep 3 t/m 5.
Bij voldoende belangstelling beginnen we meteen. Dus geef gerust uw kind op!

 

Werk in Uitvoering (met het hele Speelhuis)

9 juni 2012

In deze Speelhuisvoorstelling had de oudste Tjestergroep de 'hoofdrol'. Ze probeerden als aannemer, architect, financierder, burgemeester en secretaris de andere groepen aan te sturen in een ambitieus bouwproject. De jongste Tjestergroep speelde verbindende scènes d.m.v. korte filmpjes en live spel.

foto's

Tjester 1 in Werk in Uitvoering
tjester 1

Tjester 2 in Werk in Uitvoering
tjester 2

video

Tjester 1 en Tjester 2

Tjester 2 en 10Us

 

Pluk

april 2012

Mei 2010 was het precies 100 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt, de beroemde schrijfster, werd geboren. Haar boeken over Pluk met zijn rode kraanwagentje waren vanaf het begin een groot succes. Twee jaar later, in april 2012, heeft Tjester het verhaal van Pluk wederom tot leven gebracht. Een jaar lang hebben de acteurs in spe keihard gewerkt om op het podium van theater 't Kapelletje een fantastische voorstelling te spelen. En dat is ze gelukt, met 3 stijf uitverkochte zalen! De kinderen konden hun enthousiasme kwijt in de stampertjes die aan een appenketting hingen, mevrouw Helderder met haar stoffer en blik. Maar ook Baas stamper met zijn grote frieten, de dokter met zijn grote spuit (met als klap op de vuurpijl een prik in de billen van Aagje). De straatkinderen die zich steeds maar weer verveelde, de rondvliegende Dollie de Duif. En natuurlijk Pluk zelf die het dorp op stelten zette. Bijzonder aan de voorstelling was de geïntegreerde samenwerking van Tjester met Kinderkoor Kakelbont en dansstudio La Barre. Spelscènes werden afgewisseld met speciaal voor de voorstelling geschreven liedjes en choreografieën.

Waarover spraken zij (met het hele Speelhuis)

10 april 2010

Op 10 april 2010 stond het hele Speelhuis in Theater Zuidplein voor de voorstelling Waarover spraken zij. Alle groepen hadden hun eigen aandeel. Tjester speelde de verbindende scènes tussen de groepen waarin ze uitbeelden wat er achter de schermen allemaal zou kunnen gebeuren, zoals het ordenen van de requisieten, het omgaan met de emoties van een acteur, en de fantasie van de toneelwereld in het algemeen. Alle thema's werden kort neergezet en waren een voorbereiding op de aansluitende scène van een van de koorgroepen.

Kakelfonie in bMol (met het hele Speelhuis)

20 april 2008

Samen met de koorgroepen hebben Tijl en Tjester meegedaan aan de grote Speelhuis voorstelling Kakelfonie in bMol in het Isala Theater te Capelle a/d IJssel. Tijl had een verbindende rol in het verhaal terwijl Tjester als groep kleine rolletjes had.

De hel (Tijl)

22-24 juni 2007

hel1

Op 22-23-24 juni 2007 speelde Toneelgroep Tijl, een van de bewoners van Het Speelhuis in Terbregge het toneelstuk De Hel. Toneelgroep Tijl bestaat uit 12 tieners in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. In theater 't Kapelletje werd het stuk vier keer opgevoerd, door elke 'cast' twee keer. Het opgevoerde stuk was een bewerking van een stuk dat oorspronkelijk is geschreven door twee docenten van het Melanchton College in Schiebroek. Richard Schuit tekende zowel voor de bewerking als voor de regie.

Zeven tieners gaan auditie doen voor een rol in een productie getiteld De Hel. hel2Ze komen bij elkaar en sommigen spelen een wel heel onsympathieke rol in het dagelijks leven. De onzichtbare regisseur doet de deur van de auditieruimte op slot en geeft de groep de opdracht zelf uit te maken welke drie een rol in de productie krijgen. Even lijkt het erop dat het recht van de sterkste gaat zegevieren. Wie pest wie de productie uit? Maar als de tieners gedwongen worden andere kleren aan te trekken, kunnen ze hun rollen niet meer spelen en blijken de haaibaaien lang niet zo onaardig te zijn als op het eerste gezicht leek. Ze komen tot de conclusie dat ze allemaal evenveel waard zijn en geven de regisseur de keus: of u neemt ons allemaal of u krijgt niemand van ons in uw productie. Maar ze hebben zelf de keus al gemaakt en zijn op mysterieuze wijze uit de auditieruimte verdwenen. De niet al te luchtige problematiek werd op geloofwaardige wijze door de jeugdige acteurs neergezet. En gelukkig ontwikkelde de voorstelling zich door de verkleedpartij naar een komische climax die vooral de tieners in de zaal zeer aansprak.

Voor Richard Schuit (23) was dit de eerste voorstelling die hij met Toneelgroep Tijl maakte. Hij deed dat op professionele en aimabele wijze. Met De Hel sloot Toneelgroep Tijl het vijfde seizoen van zijn bestaan af. Een seizoen dat een moeilijke start beleefde vanwege het plotselinge afzeggen van de vorige regisseur. In zes maanden tijd slaagde de groep erin om, onder de enthousiaste leiding van Richard Schuit, zowel de tekst als het spel te beheersen en een volwaardige productie op te voeren.

Estella van Straten


 

Kikkers kussen (Tjester)

kikkers kussen 1Op 15 juni 2007 heeft Tjester een korte presentatie gegeven voor ouders en belangstellenden. De kinderen speelden het grappige stuk Kikkers Kussen, over een prins die geen koning wilde worden maar veel liever kikker wilde zijn. Door de andere kikkers werd hij in een kikker veranderd door een kus. kikkers kussen 2

Richard vertelde het verhaal en de kinderen van Tjester speelden erbij. Het publiek luisterde en keek ademloos.
Na de voorstelling zong Kinderkoor Kwiebus 6 liedjes.

 

Tijl

applausOp 7-8-9 april 2006 speelden Tijl 1 en Tijl 2 in Theater 't Kapelletje te Rotterdam.

Tijl 1 speelde Anders dan anders, een verhaaltje gebaseerd op de jaren 60 televisieserie The Addams Family.

Tijl 2 speelde Sprookjes sprokkelen, een mengelmoes van drie bekende sprookjes.


presentatie 23 december 2005

heksTijl 1 en Tijl 2 gaven een presentatie voor ouders en andere belangstellenden. Het leek ons wel leuk om dat buiten te doen, met voor het publiek een glaasje warme wijn. slaapTijl 1 deed een kort stukje met als thema The Adam's Family en Tijl 2 speelde een mengelmoes van diverse sprookjes.

De schemering, de nieuwe toneellampen en de glühwein maakten er voor iedereen een sfeervol geheel van.

Alle voorstellingen hieronder werden verzorgd door onze vorige docente Astrid van der Laar.

Assepoes

Op 15-16-17 april speelde Tijl 2 de voorstelling Assepoes. Dit is een moderne bewerking op het bekende sprookje. Bijzonder waren de liefdes-videoboodschappen voor de prins, die de kinderen zelf gemaakt hadden.

assepoes1assepoes2assepoes3


reuzenperzik

De Reuzenperzik

Op 18-19 maart speelde Tijl 1 in de voorstelling Eigenwijs 2 het verhaal De Reuzenperzik naar het boek van Roald Dahl. Speciaal aan deze voorstelling was de verteller die ook bleek te kunnen zingen en de mooie beamerbeelden van onze tekengroep. Maar vooral niet te vergeten de prachtige kostumering van Caroline Bais.


Het bos

Op zaterdag 6 november 2004 speelde Tijl 1: Het Bos, een verhaal van heksen en boswachters.
bosHet begon hier voor de deur van Muziekschool Terbregge, maar al gauw werd het publiek door de gelaarsde kater meegenomen naar het donkere bos. Met zaklantaarns mocht het publiek zelf de voorstelling bijlichten. In dat licht zagen zij twee toiletjuffrouwen die en drie roodkapjes die door heksen betoverd waren. De boswachters hebben het raadsel opgelost.


hannelore

Hannelore

Tijl 2 speelde op 14 november 2003 Hannelore.
De voorstelling begon hier buiten in de schemering voor de deur en eindigde hierachter in het bos. Het publiek was gevraagd mee te lopen en belichtte met meegebrachte zaklampen zelf de voorstelling. Met name in het bos gaf dit een akelig sfeervol effect. Het verhaal ging over een meisje dat gepest wordt en daarna geholpen door drie vriendelijke heksen. Door de sfeervolle entourage, de mooi gekozen muziek, het ademloze publiek stegen de acteerprestaties van de 8 kinderen tot een hoogte die zelfs Astrid en mij verbaasde.


ratti

Meneer Ratti

Op 21 juni 2003 speelde Tijl in Theater Musica het verhaal van Meneer Ratti, naar een verhaal van Mensje van Keulen. In dit verhaal verandert een eenzame egoïst in een liefdevol mens. Onze eigen bewerking is tot stand gekomen door enkele scenes uit het boek te spelen en te zien wat de kinderen ervan maakten. Van deze losse scenes heeft Astrid een geheel gemaakt. En Kinderkoor Kakelbont zong tussendoor twee liedjes die Johan voor dit verhaal gemaakt heeft.

op de foto: Een van de drie kinderen die meneer Ratti speelden.

 


muizen

De Zeven Staartjes

Op 14 februari 2003 speelde Tijl in De Castagnet De Zeven Staartjes. Dit verhaal is helemaal op repetities ontstaan vanuit losse toneeloefeningen, met als thema's dieren en muziek.

mevrouw PauwUitgangspunt was het sprookje van Sneeuwwitje waarin alle rollen dus dieren waren. De verhaallijn werd compleet gemaakt door de vertelster (Astrid).

foto links: Mevrouw Pauw met het spiegeltje aan de wand.
foto rechts: De zeven muisjes.